Kapacita HDD poskočila o 50%

Spoločnosť HGST patriaca do skupiny aktuálne najväčšieho výrobcu pevných diskov Western Digital dnes uviedla na trh avizované héliové disky. Nové 3.5″ disky pre SATA a SAS rozhranie sú postavené na siedmich platniach a majú kapacitu 6 TB, kapacitu doterajších najväčších 4 TB diskov tak prekonávajú o 50%. Nové disky majú pritom menšiu spotrebu, hmotnosť a menej sa zahrievajú. 

Značky: HDDWestern Digitalnové technológie 

DSL.sk, 4.11.2013 
 

Spoločnosť HGST patriaca do skupiny aktuálne najväčšieho výrobcu pevných diskov Western Digital dnes uviedla na trh 3.5″ disky novej najväčšej kapacity, 6 TB Ultrastar He6. 

Disky sú postavené na novej už minulý rok avizovanej technológii s vyšším počtom platní umožneným použitím hélia vo vnútri disku namiesto vzduchu. Disky tak musia byť na rozdiel od doterajších hermeticky uzatvorené. 

Hélium má oproti vzduchu približne sedminovú hustotu a lepšiu vodivosť tepla. Tieto lepšie fyzikálne vlastnosti sa premietajú do zlepšenia viacerých parametrov diskov. 

V prvom rade menší odpor a následne menšie sily vznikajúce pohybom plynu v okolí diskových platní a ramien s hlavičkami umožňujú jednotlivé platne umiestniť k sebe bližšie a platne tak môžu byť zároveň aj tenšie. V nových diskoch je celkom sedem platní a disk má hmotnosť 640 gramov. 

Väčšia stabilita ramien pre zmenšené vplyvy pohybu plynu tiež umožňuje presnejšie umiestnenie hlavičiek nad stopu a tak potenciálne hustejšie umiestnenie stôp, čo v budúcnosti môže viesť k zvýšeniu hustoty uložených dát a kapacity jednej platne. 

Na udržanie platní v pohybe je potrebnej pri väčšom počte platní a vyššej kapacite menej energie. Nové disky majú konkrétne spotrebu v režime nečinnosti 5.3 Wattu v prípade SAS verzie a 5.7 W v prípade SATA, čo je podľa WD o 23% menej ako doterajšie 3.5″ päťplatňové 4 TB disky. Disky sa budú aj menej zahrievať a majú mať o štyri až päť stupňov menej. 

Ďalšou výhodou nových diskov je vďaka ich hermetickému uzatvoreniu možnosť ich jednoduchého kvapalného chladenia, keď je disky do takmer ľubovoľnej nevodivej kvapaliny možné aj ponoriť. 

Hlučnosť v režime nečinnosti má dosahovať 29 dB. 

 

 
Hlavičky a platne nového 7-platňového disku (foto: WD)

 

WD / HGST má v ponuke celkom päť 6 TB modelov, dva s rozhraním SATA 6 Gbps a tri s rozhraním SAS 6 Gbps. 

Rýchlosť otáčania platní ani ďalšie parametre diskov spoločnosť zatiaľ nezverejnila. 

V oznámení nových diskov WD za ich cieľový trh označuje najmä dátové centrá, pre ktoré majú priniesť nižšie celkové náklady. Cenu nových diskov spoločnosť zatiaľ ale nezverejnila a či budú niektoré z modelov cenovo dostupné aj pre použitie napríklad v NAS-och pre menšie firmy a prípadne domácnosti zatiaľ nie je jasné. 

Disky sú dostupné od dnes, podľa informácií predstaviteľov spoločnosti z konca októbra budú v tomto štvrťroku ale dostupné len limitovaný počet kusov. 

Maximálna kapacita diskov až doteraz dosahovala kapacitu 4 TB, pričom prvé 4 TB disky prišli na trh už pred viac ako dvomi rokmi v druhej polovici 2011. Inovácie na poli 3.5″ diskov sa v uplynulých rokoch výrazne spomalili po výraznom znížení konkurencie na trhu výrobcov 3.5″ diskov po akvizícii výroby diskov Hitachi a Samsungu spoločnosťami Western Digital a Seagate. 

Aktuálne ale výrobcovia prinášajú viacero inovácií, okrem héliových diskov Seagate už predáva disky s technológiou SMR, Shingled Magnetic Recording, a na 2016 avizovala technológiu HAMR.